Welkom

Wie wij zijn

Werken met je handen? Het schoenherstellersvak als ambacht!

In een tijd dat de economie goed draait en er misschien wel minder behoefte is om gebruikte schoenen te laten repareren maar gewoon nieuwe te kopen, start ik mijn eigen schoenherstellersatelier, een tikje eigenwijs. In onze oude bakkerij op de Feurthstraat in Susteren, bij “Tony van Sjang van Maantje” zoals vroeger werd gezegd in Susteren. Na een volledige verbouwing is de uitstraling authentiek en ambachtelijk. Daar repareer ik de schoenen en laarzen van mijn klanten, maak ik tassen en riemen, en geef advies en antwoord op vragen. En dat doe ik  met veel plezier, ambachtelijk werken blijft mooi en iets maken met je handen geeft zoveel voldoening!

“Zou ik dat zelf kunnen? Dat was voor mij de grote vraag, toen ik in 2016 naar mijn mooie leren schoenen keek waar de gaten in de zolen zaten. Leek zo eenvoudig, dik stuk leer, goede lijm, aankloppen op het aambeeld dat ik had. Terwijl mijn eigenlijke vak, helemaal geen raakvlakken had hiermee, begon ik aan mijn eerste schoenreparatie. Zo startte mijn carrière als schoenhersteller. Na mijn opleiding ”Schoenhersteller” in Tongeren en mijn stage periode bij Schoenmaker ‘Ellenoor’ in Sittard, opende ik mijn eigen winkel/werkplaats: “Leer en Schoenatelier Looierskuip”, die langzaam vorm kreeg in Susteren.

D13D920C-EFC0-41F1-8B69-80CFFE03387E

Schoenreparatie

Schoen reparatie is de rode draad in mijn werkplaats. Reparatie en vervangen van versleten zolen en hakken is voor mij een uitdaging. Het aanbrengen van leren zolen, gekleurd, doorgestikt of afgelapt, is prachtig om te maken en geeft een dankbaar resultaat. Maar ook het verzolen van sneakers en zomerschoenen doe ik met plezier, rekening houdend met de wensen van de klant. Voor het vervangen van wandelschoen-zolen, heb ik een speciale vlakpers, die ik gebruik in combinatie met leesten die in de schoenen worden geplaatst. De VIBRAM-vervangzolen worden verlijmd met een 2 componenten lijm en daarna geperst.

Ervaring

In 2017 heb ik de Schoenherstellersopleiding in Tongeren met goed gevolg afgerond. Om ervaring op te doen, stage gelopen op zaterdagen bij Schoenmaker Ellenoor aan het Tempelplein in Sittard. Vanaf juli 2018 gestart als zelfstandig schoenhersteller met mijn Leer en Schoenatelier geopend In Susteren. Samen met Marga, mijn vrouw, die hand-en spandiensten verleende en nu de administratie voor haar rekening neemt. Maar ook met hulp van Ivo, die zaterdags geheel belangeloos heeft geholpen, is mijn eigen klantenkring ontstaan. Klanten uit Susteren en ook ver daarbuiten, weten hun weg te vinden naar Looierskuip. Voor reparatie van schoenen en laarzen, maar ook ook voor onderhoudsproducten zoals schoencrème, veters, inlegzolen en andere artikelen. Ivo heeft zich inmiddels gespecialiseerd in het handmatig vervaardigen van bijzondere leren Amerikaanse riemen,  Ranger Belts.  Deze prachtige riemen worden volledig met de hand ‘gestempeld’, een techniek waarbij in het leer verschillende patronen worden aangebracht.  Ze zijn onder andere te koop bij Looierskuip en kunnen desgewenst op model, motief en kleur worden vervaardigd.

EB32581A-22A1-410F-8DDA-CA48679C523A